Prvi Wine, olive & heritage festival u Jelsi na Hvaru od 23. do 26. svibnja!

Wine, olive & heritage festival 2019. se održava prvi put u Jelsi na otoku Hvaru od 23. do 26. svibnja ove godine. To je manifestacija koja će tijekom četiri dana uz domaće i strane sudionike promovirati kulturu otoka Hvara na više razina, a u prvom je planu  promocija domaćih vina i maslinovih proizvoda otoka Hvara u suradnji s gostima festivala. Festival je namijenjen domaćim i stranim turistima,  a cilj je promocija domaćih hvarskih proizvođača u okviru pojma „mediteranske prehrane“ koja „baštini skup znanja i vještina o pažljivom odnosu prema prirodnim izvorima kopna i mora važnih za dostupnost hrane, kvalitetu životnog prostora  i stabilnog ekološkog sustava“.  Ideja festivala je da ga stvaraju lokalni ljudi  svojim proizvodima i idejama, svojom željom za zajedničkim napretkom, ali i da uz goste-uzvanike i nešto novo nauče.  Festival teži promovirati „sve najboje od Hvara“ na zabavnoj i edukativnoj razini.  #hashtag : #najbojeodHvara #JelsaWOH

Festival se službeno otvara u četvrtak 23. svibnja u jelšanskom parku. Ondje će održati gastro show s ugostiteljima srednje škole uz predstavljanje jela mediteranske prehrane, kao i domaćih proizvoda iz udruga Trim i Faria. Ivana Krstulović Carić, dipl.ing.agr, iz udruge ODRŽIVI OTOK  :  Četiri godišnja doba hvarskih vinograda / Mediteranska prehrana


U petak i subotu, 24. i 25. svibnja, na rivi će se od 20h predstaviti svi sudionici festivala uz degustaciju domaćih vina i maslinovih ulja.
Upetak je predviđena radionica o ekstra djevičanskom ulju u mediteranskoj prehrani Mirelle Žanetić te tematska tura s vodičem – obilazak najpoznatijih hvarskih vinarija i uljara s degustacijom u prekrasnim hvarskim krajolicima (cijena: 250kn, prijave na Info@tzjelsa.hr) . Istog dana održat će se i izložba Lane Stojičević u Muzeju Općine Jelsa. U ovaj je festival uklopljen i Festival čakavice u Svečanoj dvorani Općine Jelsa, kolažna izvedba djece uz recitacije, glumu, ples i pjesmu. U subotu, program počinje radionicom prof. Marija Vukelić „Mediteran u čaši vina (i u stihu)”, slijedi obilazak vinarija, a od 19h „Bonkulović večer“: ponuda specijaliteta Jelšanskih ugostitelja/restorana na rivi. Tema: mediteranska prehrana. Navečer će nastupit će i gosti: đakovački folklor te tamburaši, a će održati i radionicu ” uz naše domaće izvođače – kulturno umjetničko društvo „Naše Užonce“.

Osim domaćih sudionika, na prvom Wine, olive & heritage festivalu predstavit će se i gosti iz Bugarske radionicom Raznolikost je naše blago / bugarske i hrvatske authotone vinske sorte . Predavačica je poznata bugarska enologinja Galina Niforou, Wine MBA, BIWC Managing Director Zatvaranje festivala uz podjelu zahvalnica bit će u nedjelju, 26. svibnja u 11h.

Sve radionice su besplatne, jela na BONKULOVIĆ VEČERI nudit će se po promotivnim cijenama, a za obilazak vinograda treba se prijaviti na e-mail: info@tzjelsa.hr (250kn)