HODTE U SVIRČE DI TOVOR RIČE!

Napisala Ivana Krstulović Carić, dipl.ing.agr.

(originalan tekst objavljen za portal OTOK HVAR, www.otok-hvar.com)

Je li je točna legenda o imenu sela, koja kaže da su pastiri iz Vrbanja svireći na sviralima otišli i nastanili se na ovom području ili je ime nastalo od riječi “svir”, što znači “izvor”, vjerojatno nikad nećemo saznati. Ma nije ni važno, ono što je važno, je što Svirče znači danas i kakva mu je budućnost.

Svirče

Svirče

Smješteno na brežuljku nasuprot sela Vrisnik stapa se u prekrasani ruralni krajobraz. Neki bi rekli nova Toskana, ili Provansa. Ma, mi smo samo otok Hvar i ništa drugo! Jedinstveni i svoji. Preživjeli smo kroz stoljeća  pučki ustanak, turske najezde, ratove i okupacije, američke pošasti; nedaću, žiložderu i peronošperu, ekonomske krize…
Ruke naših djedova oblikovale su ovaj prostor. Vinogradi, maslinici, polja lavande, šumarci, potoci optočeni suhozidima fasciniraju svakog tko tu dođe. Mi sami, pomalo uljuljani u svakodnevni život zaboravljamo diviti se ljepoti koja nas okružuje, zaboravljamo da je naša povijest i naša baština naše uporište za budućnost!
Ono što danas Svirče nudi, nije malo. Svirče krije mnoge priče, koje tek svijetu počinjemo pričati. Naše selo još uvijek živi stare običaje, poput kolendanja, seoskih fešti za blagdane (Sv. Mandalina), ovdje mladost nije zaboravila staru igru zvanu Zoga falo ili Balun od ruke. A vrijedne ruke nastavljaju obnavljati kamene terase, bore se za svaki pedalj obradive zemlje, jer živjeti na otoku nije lako. Zemlja je škrta, klima nepredvidiva. Baš u takvim uvjetima, stoljećima se oblikovala, jedna sasvim drugačija vinska loza, zasluženo nazvana bogdanuša (Bogom dana).
Zašto? Jer poznaje ovaj otok, jer se tu dobro osjeća. Najbolje vino daje na škrtoj zemlji i crvenicama koje se protežu od Svirača prema Vrboskoj.
Lagana i svježa, Bogom je dana za lito, za kumpanjiju i za pismu. Proslavimo je, tu gdje je njeno uporište, u Svirčima, na našem otoku Hvaru, 22. lipnja 2013.godine  uz dobro društvo, pismu klape Veli kamik, staru igru Zoga falo i izložbu slika “Slavni Svirčani”.

Zoga falo

Zoga falo

Pjaca - degustacija bogdanuše

Pjaca

 

– See more at: http://www.otok-hvar.com/hr/vijesti-najave/hodte-u-svire-di-tovor-rie-664#sthash.DW95kZkN.Ltpzm6PG.dpuf