10.07.2015. IVAN DOLAC – DEGUSTACIJE HVARSKIH VINA

Ivan Dolac nastao je na južnim padinama otoka Hvara kao sklonište za vrijedne težake koji su od Svirača do svojih vinograda išli preko Vorha (vrha otoka), te radili na strmim padinama koje su danas uz Sv. Nediju najpoznatiji položaji za uzgoj plavca malog. Ivan Dolac razvio se u brdu iznad lijepih šljunčanih plaža, kako je bilo uobičajeno u davna vremena. Stare kamene kuće, u prizemlju su bile konobe u kojima se proizvodilo vino.

IVAN DOLAC

IVAN DOLAC

DSC_0431 (537x800)

Trgovci su dolazili brodovima otkupljivati vino od Plaže do Plaže. Naime, otočani mjesta na južnoj strani zovu Plaža, pa tako Pitovljani imaju svoju – Zavalu, Svirčani – Ivan Dolac, a nekad i Sv. Nediju, koja se davnih dana odvojila kao župa i postala samostalna. S vremenom Ivan Dolac postaje i mjesto gdje su otočani i boravili preko ljeta sa svojim obiteljima, a danas je omiljeno mjesto turista koji vole prekrasne plaže, čisto more i odlična hvarska vina. Okružen strmim vinogradima plavca, ružmarinom i maslinama, Ivan Dolac danas je nadaleko poznat kao istoimeni vinogradarski položaj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

O slavnoj prošlosti i velikoj nesreći svjedoči nam zavjetna crkvica u starom dijelu sela, koja nam priča priču o dolasku velike pošasti – tri biča koja su poharala hvarske , ali i dalmatinske vinograde i prouzročila veliku glad i iseljavanje naših predaka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dođite i uživajte u plavome moru, fascinantnim vinogradima i hvarskim vinima!

petak 10.07.2015. 21 h DEGUSTACIJE HVARSKIH VINA

ZABAVLJA VAS SANTA DOMENICA!

UDRUGA HVARSKI VINARI & TZO JELSA